Bewijs van in leven zijn of attestatie de vita

Instanties kunnen vragen om een schriftelijk bewijs dat u nog leeft. Dit heet een bewijs van in leven zijn of een attestatie de vita. U vraagt deze documenten aan bij de gemeente waarin u woont of verblijft.

Een bewijs van in leven zijn of een attestatie de vita is een schriftelijk bewijs dat u nog in leven bent. Instanties zoals een pensioenfonds of uitkeringsinstantie kunnen hierom vragen.

Het verschil tussen beide documenten is:

• Een bewijs van in leven zijn gebruikt u in Nederland.
    • Een attestatie de vita gebruikt u in het buitenland.

Zo vraagt u een bewijs van in leven zijn of een attestatie de vita aan:

• U gaat persoonlijk naar de gemeente waar u verblijft.
    • U neemt mee:
      • uw geldige identiteitsbewijs
      • eventueel het bericht van de instantie waarin staat dat u een bewijs van in leven zijn nodig heeft
    • U betaalt de kosten bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Kosten: 7,00 euro (tarief 2018)

Wanneer u een brief heeft van uw pensioenfonds waarin staat dat u een bewijs van in leven zijn nodig heeft, is het uittreksel gratis. Bij sommige pensioenfondsen betaalt u het bewijs van in leven zijn eerst zelf, en declareert u de kosten bij het pensioenfonds.

29-05-2018