digitaal loket

U bent hier: Home » producten » bewijs van in leven zijn of attestatie de vita

Digitaal Loket

Bewijs van in leven zijn of attestatie de vita

Een pensioenfonds of uitkeringsinstantie kan vragen om een bewijs van in leven zijn. Heeft u dit nodig? Haal dan bij de gemeente een uittreksel op. Daarmee bewijst u dat u nu in leven bent. Geef wel aan waarom u het uittreksel nodig heeft. Er zijn twee verschillende uittreksels:

• Heeft u het bewijs van in leven zijn nodig voor gebruik in Nederland? Dan krijgt u een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP).
  • Heeft u het bewijs van in leven nodig voor gebruik in het buitenland? Dan heeft u een uittreksel uit de burgerlijke stand nodig. Dit uittreksel is een (internationale) attestatie de vita. Het uittreksel is in meerdere talen. U vraagt het uittreksel persoonlijk aan bij de gemeente.

Een bewijs van in leven zijn kunt u alleen aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Heeft u het bewijs van in leven zijn (attestatie de vita) nodig in het buitenland? Dan moet de ambtenaar van de burgerlijke stand het ondertekenen.

Bent u Nederlander, maar woont u in het buitenland? Dan kunt u een bewijs van in leven zijn aanvragen als u tijdelijk in Nederland bent. U vraagt het aan bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar u dan verblijft.

U krijgt het bewijs van in leven zijn direct mee.

Een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP) vraagt u aan bij de gemeente. U betaalt de kosten voor dit uittreksel bij de aanvraag. Verder heeft u nodig:

• uw geldige identiteitsbewijs
  • eventueel de brief van de instantie waarin staat dat u een attestatie de vita nodig heeft

Een attestatie de vita is een uittreksel uit de burgerlijke stand. U betaalt de kosten voor dit uittreksel bij de aanvraag. Verder heeft u nodig:

• uw geldige identiteitsbewijs

Een uittreksel uit de burgerlijke stand (attestatie de vita) voor gebruik in het buitenland is een uittreksel uit de burgerlijke stand. Dit uittreksel kost € 12,90 (tarief 2017). U betaalt dit bij de aanvraag.

Het uittreksel is gratis als uw pensioenfonds het nodig heeft. Uw pensioenfonds vraagt u dat in een brief. Laat de brief aan de gemeente zien als u het uittreksel aanvraagt.

Een uittreksel voor gebruik in Nederland (anders dan op verzoek van uw pensioenfornds) kost € 7,00 (tarief 2017).

Vraag uw bewijs van in leven zijn aan bij de gemeente. Voor een uittreksel uit de burgerlijke stand moet u persoonlijk langskomen bij de gemeente.

24-02-2017