digitaal loket

U bent hier: Home » producten » bewijs van nederlandse nationaliteit aanvragen

Digitaal Loket

Bewijs van Nederlandse nationaliteit aanvragen

Er zijn momenten waarop u wilt bewijzen dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. Bijvoorbeeld als u naar het buitenland verhuist of wanneer u gaat trouwen. U heeft dan een bewijs van Nederlanderschap nodig. Als u solliciteert naar een baan in het openbaar bestuur, kunt u dit bewijs ook nodig hebben.

U vraagt het bewijs van Nederlanderschap aan bij de gemeente. U krijgt dan een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP).

U moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

• U moet de Nederlandse nationaliteit hebben.
  • U moet ingeschreven staan bij de gemeente waar u het bewijs aanvraagt.
  • U vraagt het uittreksel zelf aan of u machtigt iemand om dit te doen.

Het bewijs van Nederlanderschap heeft geen vaste termijn waarbinnen het geldig is. De organisatie die het van u nodig heeft, bepaalt hoe lang geleden het mag zijn afgegeven.

U kunt het bewijs van Nederlanderschap digitaal aanvragen via de website of persoonlijk aan de balie in het gemeentehuis.

Het makkelijkst kunt u het bewijs online aanvragen via Aanvragen bewijs van Nederlanderschap (zie gele knop).

Als u het online aanvraagt heeft u het volgende nodig:

• DigiD om in te loggen.
  • Ideal of creditcard om te betalen.

Via DigiD kunt u alleen een bewijs van Nederlanderschap aanvragen voor uzelf of voor uw kinderen jonger dan 18 jaar. Het bewijs wordt u per post toegezonden.

Als u een bewijs van Nederlanderschap aanvraagt aan de balie, heeft u het volgende nodig:

• Een geldig identiteitsbewijs.
  • Voldoende geld. Aan de balie kunt u contant of met uw pinpas betalen.

Kosten bewijs van Nederlanderschap 7,00 euro

U vraagt het bewijs van Nederlanderschap aan bij de gemeente. Dit moet de gemeente zijn waar u staat ingeschreven.