Dwangsom bij niet tijdig beslissen

Is de gemeente te laat met het nemen van een beslissing op uw aanvraag of bezwaarschrift? Misschien heeft u recht op een dwangsom. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente.

Als de gemeente te laat een beslissing neemt op uw aanvraag voor een vergunning of ontheffing, kunt u recht hebben op een dwangsom. Deze dwangsom is een boete die de gemeente aan u moet betalen. Per dag dat de beslissing te laat is, wordt de boete opgelegd. Tot maximaal 42 dagen. De hoogte van de boete is voor de eerste veertien dagen € 20 per dag. De veertien dagen daarna € 30 per dag en de overige dagen € 40 per dag. De dwangsom bedraagt maximaal € 1260.

U moet de gemeente schriftelijk op de hoogte stellen van het niet op tijd nemen van de verplichte beslissing. De gemeente heeft na de ontvangst van uw brief 2 weken de tijd om alsnog een beslissing te nemen. Doet zij dit niet, dan start na die 2 weken voor u het recht op de geldboete. Is er meer dan één aanvrager? De verschuldigde boete wordt gelijk verdeeld over de aanvragers.

In sommige gevallen heeft u geen recht op een dwangsom:

• Als de gemeente door u veel te laat op de hoogte is gesteld.
    • Als u niet direct betrokken bent bij de aanvraag waarop de gemeente een beslissing moet nemen.
    • Als de aanvraag niet volledig is.

De gemeente moet binnen 2 weken na ontvangt van het formulier ‘dwangsom bij niet tijdig beslissen’ alsnog een beslissing nemen. Heeft de gemeente dit niet gedaan? Dan gaat de dwangsom automatisch lopen.

Zo laat u de gemeente weten dat zij te laat is met het nemen van een beslissing:

U moet de gemeente zelf vertellen dat zij de verplichte beslissing te laat heeft genomen. Dit moet schriftelijk. U kunt hiervoor het formulier gebruiken.

Als de gemeente niet binnen 2 weken alsnog reageert, start 2 weken later het recht op de geldboete.

23-05-2019

U kunt de gemeente ook dwingen een besluit te nemen. Dit doet u door meteen na afloop van de beslistermijn beroep in te stellen bij de rechter. Dit is meestal de rechtbank.