Een kind erkennen en naam kiezen

Als u niet automatisch de wettelijk ouder van een kind bent, kunt u een kind erkennen. U kunt dan ook kiezen welke achternaam het kind krijgt. U gaat hiervoor persoonlijk langs bij de gemeente.

Voor erkenning moet u altijd een afspraak maken. Hoe u een afspraak maakt met de gemeente staat op het tabblad Contact.

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap met de moeder van het kind? Dan wordt u automatisch de wettelijke ouder. Anders kunt u het kind erkennen bij de gemeente. U wordt dan alsnog de wettelijke ouder. Ook elk volgend kind moet u apart erkennen. Dat gaat niet automatisch. U kunt een kind voor de geboorte, bij de geboorteaangifte of na de geboorteaangifte erkennen.

Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt het kind bij de geboorteaangifte automatisch de naam van de biologische moeder. Als de vader of duomoeder het kind erkent, kunt u kiezen welke achternaam het kind krijgt. De achternaam die u voor het eerste kind kiest, wordt ook de achternaam van volgende kinderen uit dezelfde relatie.

Als u een kind erkent, betekent dit niet dat u ook het ouderlijk gezag heeft. Zonder ouderlijk gezag mag u niets beslissen voor uw kind. U vraagt ouderlijk gezag aan via de website Rechtspraak.nl.

De belangrijkste voorwaarden voor het erkennen van een kind zijn:

• U bent 16 jaar of ouder.
    • U bent geen familie van de moeder.
    • Er zijn niet al 2 ouders.
    • Als het kind ouder dan 12 jaar en jonger dan 16 jaar is: de moeder en het kind geven toestemming voor de erkenning.
    • Als het kind ouder dan 16 jaar is: het kind geeft toestemming voor de erkenning.

De belangrijkste voorwaarden voor het kiezen van een naam bij erkenning zijn:

• Beide ouders zijn aanwezig bij de naamkeuze.
    • U kunt alleen voor het eerste kind uit de relatie de achternaam kiezen.

Voor het erkennen van een kind en het kiezen van een achternaam gaat u persoonlijk naar de gemeente. Erkent u het kind bij de geboorteaangifte? Dan gaat u naar de gemeente waar het kind geboren is. Erkent u het kind voor de geboorte of na de geboorteaangifte? Dan kunt u naar iedere gemeente in Nederland.

Zo erkent u een kind:

• U komt naar de gemeente.
    • Wilt u bij de erkenning van uw eerste kind een achternaam kiezen? Dan moet de moeder ook aanwezig zijn.
    • U neemt mee naar de gemeente:
      • een geldig identiteitsbewijs van uzelf
      • een geldig identiteitsbewijs van de moeder
      • schriftelijke toestemming van de moeder voor de erkenning als zij niet aanwezig is.
      • schriftelijke toestemming van het kind ouder dan 12 jaar voor de erkenning.

Het regelen van de erkenning kan alleen op afspraak. Om een afspraak te maken belt u naar de gemeente.

Erkenning en naamkeuze kost niets. Voor het aanvragen van een afschrift of uittreksel uit de burgerlijke stand betaalt u € 13,40 (tarief 2019). Dit bedrag betaalt u bij de aanvraag.

Voor erkenning moet u altijd eerst een afspraak maken. Bel hiervoor met de gemeente (telefoonnummer 050 - 50 27 222).

Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente over de erkenning van uw kind? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.