Gemeentelijk toezicht op bouw en verbouw

Heeft u een omgevingsvergunning voor bouwen of verbouwen? Dan controleert een inspecteur namens de gemeente of u zich aan de regels houdt. Daarom meldt u op tijd wanneer u met de werkzaamheden begint en stopt.

Als u een omgevingsvergunning heeft ontvangen voor bouwen of verbouwen, kunt u met de werkzaamheden starten. U laat het de gemeente weten wanneer u begint en klaar bent. U moet zich namelijk aan regels en afspraken houden. Deze regels en afspraken staan in de vergunning. De inspecteur bouw- en woningtoezicht controleert dit namens de gemeente.

De inspecteur controleert:

• of u bouwt zoals omschreven staat in uw vergunning
    • of u het gebouw en/of terrein gebruikt zoals in uw vergunning staat
    • de bouwmethoden (bijvoorbeeld veiligheid)
    • de aan- en afvoer van materieel, bouwmateriaal en afval

Houdt u zich niet aan de afspraken en regels? Dan kan de inspecteur het werk stilleggen of het gebruik van het gebouw of terrein staken.

U moet zich houden aan de regels en afspraken die in uw omgevingsvergunning staan.

U meldt de diverse stadia in de bouw aan bij de gemeente. Zo meldt u:

• de start van de bouw
    • de start van verschillende fasen in de bouw (bv. storten van de fundering, dichten van het dak, installeren van de installatie)
    • de voltooiing van de bouw.

MeldenĀ kan op 2 manieren:

Digitaal

Met het formulier Kennisgeving bouwwerkzaamheden.

U heeft het wabo- of zaaknummer nodig. U vindt dit op de beschikking van de verleende omgevingsvergunningĀ

Telefonisch

Bel de gemeente, telefoonnummer 050 - 50 27 222.

Zo meldt u dat u begint met bouwen of verbouwen of dat u klaar bent:

• Neem contact op met de gemeente.
      • Start: doe dit voordat u begint met de werkzaamheden.
      • Einde: doe dit voordat u het gebouw in gebruik neemt.
    • U meldt de startdatum of einddatum van de werkzaamheden.

Zie op het tabblad Aanpak hoe u dat doet.

29-10-2019