Informatie in de basisregistratie personen (BRP)

In de basisregistratie personen (BRP) staan persoonsgegevens. U kunt gegevens uit de BRP van iemand anders opvragen. U kunt ook geheimhouding van uw eigen persoonsgegevens aanvragen. Voor beide doet u een verzoek bij de gemeente.

In de basisregistratie personen (BRP) staan gegevens van alle inwoners van Nederland. Dit zijn gegevens zoals uw naam, adres, burgerlijke staat en nationaliteit. Uw eigen gegevens kunt u inzien via MijnOverheid.nl. Of bij de gemeente waar u woont.

De gegevens uit de BRP worden gebruikt door verschillende organisaties, bijvoorbeeld de Belastingdienst en pensioenfondsen. U kunt op Rijksoverheid.nl zien welke organisaties gegevens uit de BRP krijgen en waarvoor. Wilt u precies weten welke organisaties uw gegevens ontvangen hebben en wanneer? Dit vraagt u aan de gemeente.

U kunt ook gegevens van iemand anders opvragen. Hiervoor doet u een verzoek bij de gemeente. De persoon om wie het gaat moet toestemming geven.

Wilt u niet dat anderen uw persoonsgegevens krijgen? Vraag de gemeente om uw gegevens niet door te geven (geheimhouding). Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl.

De voorwaarden voor het opvragen van persoonsgegevens van iemand anders zijn:

• U gebruikt de gegevens die u opvraagt niet voor commerciële doelen.
    • U legt uit waarom u de gegevens nodig heeft.
    • U krijgt alleen standaardgegevens uit de basisregistratie personen, zoals:
      • naam
      • adres
      • woonplaats

Geheimhouding kunt u aanvragen voor:

• uw eigen persoonsgegevens
    • de persoonsgegevens van uw kinderen tot en met 16 jaar

De gemeente verwerkt uw aanvraag binnen 4 weken.

Zo vraagt u geheimhouding van uw persoonsgegevens aan:

• Ga naar het digitale formulier Geheimhouding persoonsgegevens
    • Log in met uw DigiD.
    • Vul in waarom u geheimhouding wilt.

Uw eigen gegevens uit de basisregistratie personen inzien of het aanvragen van geheimhouding is gratis.

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.