Stempas voor verkiezingen voor Europees Parlement

Als u mag stemmen voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, ontvangt u een stempas thuis. Neem de stempas en uw identiteitsbewijs mee naar het stembureau.

Op 23 mei 2019 kunt u stemmen voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. U mag alleen stemmen met een stempas.

Waar u mag stemmen hangt af van de gemeente waar u stond ingeschreven op 9 april 2019. De stempas krijgt u op dit adres thuisgestuurd. Stemmen kan in 1 van de stembureaus binnen de gemeente.

Bij het stemmen moet u zich kunnen identificeren. Daarvoor zijn verschillende documenten toegestaan voor de Europees Parlementsverkiezingen. Zonder stempas en identiteitsbewijs mag u niet stemmen.

Kunt u niet zelf stemmen? Dan kunt u iemand machtigen.

U krijgt een stempas voor de verkiezingen voor het Europees Parlement als:

• u Nederlander bent, of
    • u de nationaliteit heeft van een ander land binnen de Europese Unie en zich heeft laten registreren bij uw gemeente.
    • u staat ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP)
    • u 18 jaar of ouder bent op de dag van de verkiezingen
    • u niet uitgesloten bent van het kiesrecht

U ontvangt de stempassen voor de verkiezingen voor het Europees Parlement uiterlijk 9 mei 2019.

U stemt als volgt:

• Ga naar een stembureau in uw gemeente.
    • U neemt mee:
      • uw stempas
      • uw identiteitsbewijs (deze mag op de dag van de verkiezing maximaal 5 jaar verlopen zijn)

Heeft u geen stempas ontvangen? Of bent u uw stempas kwijt?

Zo vraagt u een nieuwe stempas voor de verkiezingen voor het Europees Parlement aan:

• Schriftelijk bij de gemeente. De gemeente moet uw aanvraag uiterlijk op 17 mei 2019 hebben ontvangen. Stuur een kopie van uw identiteitsbewijs mee.
    • Mondeling bij de gemeente. Dit kan tot 22 mei 2019 om 12.00 uur. Neem uw identiteitsbewijs mee.