Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan

Gaat u trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Meld uw plannen bij de gemeente. U doet dit uiterlijk 2 weken van tevoren.

Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, meldt u uw plannen bij de gemeente. Met de gemeente maakt u afspraken over het sluiten van het huwelijk of het registreren van het partnerschap. Bijvoorbeeld over de locatie, de datum en het tijdstip. Ook kunt u afspraken maken over hoe de ceremonie eruit zal zien.

Bij het sluiten van het huwelijk of het registreren van uw partnerschap heeft u getuigen nodig. Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. De getuigen moeten meerderjarig zijn. Bij trouwen geeft u een ja-woord. Voor een geregistreerd partnerschap zet u een handtekening. Een ja-woord is dan niet verplicht, maar kan wel.

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, doet u dit automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl.

Wilt u gratis trouwen? Het is mogelijk om in de gemeente gratis te trouwen. Dit kan op maandag en dinsdag om 9.00 uur. Hier zijn de volgende voorwaarden aan verbonden:

• gratis trouwen kan alleen als 1 of beide partners minimaal 6 maanden ingeschreven staan als inwoner van Noordenveld
    • de duur van de plechtigheid is ongeveer 15 minuten
    • u heeft geen keuze in locatie
    • u krijgt geen toespraak
    • u heeft geen keuze in trouwambtenaar
    • bij de plechtigheid mogen, naast het bruidspaar, alleen de getuigen (minimaal 2 en maximaal 4) aanwezig zijn. Houdt hier rekening mee bij het kiezen van uw getuigen.
    • Minderjarige kinderen van het bruidspaar mogen, naast de getuigen, ook bij de plechtigheid aanwezig zijn.

De voorwaarden om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan zijn:

• U bent 18 jaar of ouder.
    • U bent niet met iemand anders getrouwd.
    • U heeft niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap.
    • U bent niet te dicht verwant aan uw partner. Dat betekent dat uw partner bijvoorbeeld niet mag zijn: uw vader, (klein)dochter, opa of (half)zus.
    • U staat niet onder curatele. Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

De gemeente controleert of u mag trouwen of een geregistreerd partnerschap mag aangaan.

U kunt uw plannen al 1 jaar voor uw trouwdag of partnerregistratie melden. Meld het uiterlijk 2 weken van tevoren. Moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat 2 weken te kort kunnen zijn.

Zo meldt u dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan:

• Neem contact op met de gemeente waar u wilt trouwen of het partnerschap wilt aangaan.

Trouwen Tarief (2018)
    Maandag t/m donderdag, sobere plechtigheid 153,75 euro
    Maandag t/m vrijdag, volledige plechtigheid 256,25 euro

Op locatie

384,25 euro
    Zaterdag (ook op locatie) 609,00 euro
    Maandag en dinsdag 9.00 uur gratis
    Ambtenaar als getuige 37,50 euro
    Administratieve omzetting geregistreerd partnerschap naar huwelijk   62,25 euro

Omzetting met gebruik trouwzaal

256,25 euro

Nasporingen in registers burgerlijke stand/BRP

18,75 euro

Legalisatie van stukken, per document

7,00 euro

Trouwboekje/duplicaat trouwboekje

19,75 euro
    Kaligraferen trouwboekje 17,00 euro
    Bijschrijven kind 7,00 euro
    Inlichtingen BRP 7,00 euro

Algemene informatie over trouwen kunt u krijgen aan de balie Burgerzaken. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Om een officiële melding trouwplannen te doen moet u wel een afspraak maken.