digitaal loket

U bent hier: Home » producten » uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand aanvragen

Digitaal Loket

Uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand aanvragen

Gemeenten leggen belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven vast in hun burgerlijke stand. Bijvoorbeeld een geboorte, huwelijk of scheiding. U kunt hier een afschrift of uittreksel van aanvragen. Dat is een schriftelijk bewijs van deze gegevens.

U kunt een afschrift of uittreksel aanvragen van een:

• geboorteakte
  • overlijdensakte
  • huwelijksakte
  • echtscheidingsakte
  • akte van partnerschapsregistratie
  • akte van beëindiging partnerschap

De gemeente stuurt binnen 3 werkdagen het afschrift naar u op. Woont u in het buitenland? Houd er rekening mee dat de postbezorging langer kan duren.

Heeft u het afschrift eerder nodig? Bezoek dan de gemeente. U krijgt het meteen mee.

U gaat naar de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Wilt u een echtscheidingsakte of akte van beëindiging partnerschap aanvragen? Dan doet u dit bij de gemeente waar u bent getrouwd of waar u het partnerschap heeft gesloten.

In Noordenveld kunt u het uittreksel of afschrift burgerlijke stand digitaal aanvragen via de website of persoonlijk aan de balie in het gemeentehuis.

Online aanvragen met DigiD

Het makkelijkst kunt u een uittreksel online aanvragen via "Aanvragen uittreksel burgerlijke stand" (zie gele knop).

Als u het uittreksel online aanvraagt heeft u het volgende nodig:

• DigiD om in te loggen.
  • Ideal of creditcard om te betalen.

Via DigiD kunt u alleen een uittreksel aanvragen voor uzelf of voor uw kinderen jonger dan 18 jaar. Het uittreksel krijgt u per post toegestuurd.

Aan de balie

Als u het uittreksel aanvraagt aan de balie, heeft u het volgende nodig:

• Een geldig identiteitsbewijs
  • Voldoende geld. Aan de balie kunt u contant of met uw pinpas betalen.

Wilt u een afschrift voor iemand anders aanvragen? Dan neemt u ook mee:

• een schriftelijke machtiging
  • een kopie van het geldige identiteitsbewijs van de persoon voor wie u de aanvraag doet

Een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand kost € 12,90 (tarief 2017).

18-04-2017