digitaal loket

U bent hier: Home » producten » uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand aanvragen

Digitaal Loket

Uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand aanvragen

Vraag het uittreksel of afschrift aan in de gemeente waar de gebeurtenis plaatsvond. Wilt u een afschrift van een echtscheidingsakte of akte van beëindiging partnerschap? Ga dan naar de gemeente waar u getrouwd bent of het partnerschap heeft gesloten.

Gemeenten leggen belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven vast in hun burgerlijke stand. Als u een geboorte, overlijden, huwelijk, scheiding of partnerschapsregistratie schriftelijk wilt bewijzen, heeft u een afschrift of uittreksel nodig uit de burgerlijke stand. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn, omdat u wilt (her)trouwen. Op een afschrift vindt u alle informatie die in een akte staat. Op een uittreksel staat een gedeelte van de informatie.

Er zijn verschillende akten waarvan u een afschrift of uittreksel kunt opvragen:

• geboorteakte
  • overlijdensakte
  • huwelijksakte
  • echtscheidingsakte
  • akte van partnerschapsregistratie
  • akte van beëindiging partnerschap

U kunt een afschrift voor iemand anders aanvragen, als u:

• toestemming heeft gekregen
  • de echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner bent
  • een erfgenaam bent
  • het kind of de ouder bent
  • de vertegenwoordiger bent

U mag een afschrift ook aanvragen als de akte betrekking heeft op uzelf.

U kunt het uittreksel of afschrift burgerlijke stand digitaal aanvragen via de website of persoonlijk aan de balie in het gemeentehuis.

Online aanvragen met DigiD

Het makkelijkst kunt u een uittreksel online aanvragen via "Aanvragen uittreksel burgerlijke stand" (zie gele knop).

Als u het uittreksel online aanvraagt heeft u het volgende nodig:

• DigiD om in te loggen.
  • Ideal of creditcard om te betalen.

Via DigiD kunt u alleen een uittreksel aanvragen voor uzelf of voor uw kinderen jonger dan 18 jaar. Het uittreksel wordt u per post toegezonden.

Aan de balie

Als u het uittreksel aanvraagt aan de balie, heeft u het volgende nodig:

• Een geldig identiteitsbewijs
  • Voldoende geld. Aan de balie kunt u contant of met uw pinpas betalen.

Wilt u een afschrift voor iemand anders aanvragen? Dan neemt u ook mee:

• een schriftelijke machtiging
  • een kopie van het geldige identiteitsbewijs van de persoon voor wie u de aanvraag doet

Een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand kost € 12,90 (tarief 2017).

Een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand vraagt u aan bij de gemeente.

Voor een uittreksel of afschrift van deze akten gaat u naar de gemeente waar de gebeurtenis plaatsvond:

• geboorteakte
  • overlijdensakte
  • huwelijksakte
  • akte van partnerschapsregistratie

Voor een uittreksel of afschrift van deze akten gaat u naar de gemeente waar het huwelijk of geregistreerd partnerschap is voltrokken:

• akte van beëindiging partnerschap
  • echtscheidingsakte

Bent u in het buitenland gehuwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan kunt u de akte opvragen bij de gemeente Den Haag

24-02-2017