Uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand aanvragen

Gemeenten leggen belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven vast in de burgerlijke stand. Bijvoorbeeld een geboorte, huwelijk of overlijden. U kunt hier een afschrift of uittreksel van aanvragen. Dat is een schriftelijk bewijs van deze gegevens.

U kunt een afschrift of uittreksel aanvragen van een:

• geboorteakte
    • overlijdensakte
    • huwelijksakte
    • echtscheidingsakte
    • akte van partnerschapsregistratie
    • akte van beëindiging partnerschap

De gemeente stuurt binnen 3 werkdagen het afschrift naar u op. Woont u in het buitenland? Houd er rekening mee dat de postbezorging langer kan duren.

Heeft u het afschrift eerder nodig? Bezoek dan de gemeente. U krijgt het meteen mee.

U gaat naar de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Wilt u een echtscheidingsakte of akte van beëindiging partnerschap aanvragen? Dan doet u dit bij de gemeente waar u bent getrouwd of waar u het partnerschap heeft gesloten.

In Noordenveld kunt u het uittreksel of afschrift burgerlijke stand digitaal aanvragen via de website of persoonlijk aan de balie in het gemeentehuis.

Online aanvragen met DigiD

Het makkelijkst kunt u een uittreksel online aanvragen via "Aanvragen uittreksel burgerlijke stand" (zie gele knop).

Als u het uittreksel online aanvraagt heeft u het volgende nodig:

• DigiD om in te loggen.
    • Ideal of creditcard om te betalen.

Via DigiD kunt u alleen een uittreksel aanvragen voor uzelf of voor uw kinderen jonger dan 18 jaar. Het uittreksel krijgt u per post toegestuurd.

Aan de balie

Als u het uittreksel aanvraagt aan de balie, heeft u het volgende nodig:

• Een geldig identiteitsbewijs
    • Voldoende geld. Aan de balie kunt u contant of met uw pinpas betalen.

Wilt u een afschrift voor iemand anders aanvragen? Dan neemt u ook mee:

• een schriftelijke machtiging
    • een kopie van het geldige identiteitsbewijs van de persoon voor wie u de aanvraag doet

Een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand kost € 12,90 (tarief 2017).

22-08-2017