Verklaring omtrent het gedrag aanvragen

Met een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) laat u zien dat u zich in het verleden goed gedragen heeft. Werkgevers en andere organisaties kunnen hierom vragen. U vraagt de VOG aan bij Justis of bij de gemeente.

Werkgevers en andere organisaties kunnen om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen. Met een VOG laat u zien dat uw gedrag geen bezwaar is voor een bepaalde taak of functie. Justis onderzoekt of u iets strafbaars heeft gedaan in het verleden. Een VOG is bijvoorbeeld verplicht voor onderwijzers, beginnende taxichauffeurs en mensen in de kinderopvang. Een VOG kan ook nodig zijn als u:

• een visum of werkvergunning aanvraagt
    • tijdelijk werkt
    • als vrijwilliger gaat werken

De VOG is gratis voor vrijwilligers die met kwetsbare mensen werken. De organisatie waarvoor u werkt moet zich eerst aanmelden.

Iedereen kan een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen. U krijgt een VOG als u geen strafbare feiten heeft gepleegd. Heeft u wel iets strafbaars gedaan? Dan kijkt Justis of dit van belang is voor de taak of functie waarvoor u de VOG aanvraagt. U leest meer over het krijgen van een VOG op de website van Justis.

Binnen 4 tot 8 weken krijgt u te horen of u een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) krijgt. Als u geen strafbare feiten heeft gepleegd, krijgt u de VOG meestal binnen anderhalve week.

Zo vraagt u online een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan:

• Vraag na bij de organisatie waarvoor u een VOG nodig heeft of zij de aanvraag digitaal kunnen klaarzetten.
    • U ontvangt een e-mail met daarin een link om de aanvraag af te ronden.
    • Log in met uw DigiD.
    • Controleer uw gegevens.
    • U betaalt de VOG online met iDEAL.
    • U krijgt de VOG thuisgestuurd.

Kan de organisatie de aanvraag niet digitaal klaarzetten? Vraag dan om het aanvraagformulier bij de organisatie.

• Vul het aanvraagformulier in.
    • Lever het ingevulde formulier in bij de gemeente waar u ingeschreven staat.
    • Neem uw geldige identiteitsbewijs mee.
    • U betaalt de VOG bij de aanvraag.
    • De gemeente stuurt uw aanvraag door naar Justis.
    • U krijgt de VOG thuisgestuurd.

Het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kost:

• voor natuurlijke personen € 41,75
    • als u een VOG online aanvraagt € 33,85
    • voor bedrijven € 207,00.

Vrijwilligers krijgen de VOG soms gratis.

(tarieven 2018)

Justis, afdeling COVOG

2500 BC Den Haag

frontdesk.justis@minvenj.nl

Als u het niet eens bent met de beslissing van Justis, kunt u binnen 6 weken bezwaar maken tegen het besluit.